Nieuws, Blog & Portfolio

Bekijk ons werk, laatste nieuws en weetjes

Groente- en fruitportaal Veggipedia

Portal, Kennisbank, Contentdatabase, Servicelaag, koppelingen voor GTIN, NEVO, GLN, PLU


Over veggipedia

Veggipedia is dé online encyclopedie met bijna 400 groenten- en fruitsoorten met bijbehorende recepten en verantwoordelijke organisaties per product.  Een mooi project waar (eerlijke) informatie wordt gegeven over groenten en fruit zoals voedingswaarden, bereidingswijze, aankoopadvies en teeltinformatie. Daarnaast zijn er diverse koppelingen en een herkomstcheck waarmee de oorsprong van het product achterhaald kan worden.

Groenten- en Fruit databank

Het project bestaan onder andere uit een systeem waarmee groenten- en fruitproducten kunnen worden ingevoerd met alle bijbehorende informatie zoals bereidingswijzen, schoonmaaktips, gezondheidsinformatie, portiegroottes etc. Daarnaast kunnen er allerhande koppelingen worden gelegd met  o.a, recepten, marketingcampagnes waarschuwingen en keurmerken. 

Via de “herkomstcheck” kan er gezocht worden op een productnaam of (bar)code die vermeld staan op de verpakkingen zoals GTIN, GLN, GGN en KCB. afhankelijk van het type code kun je via deze codes meer info vinden over het product, de teler, de importeur etc.

De laatste uitbreiding op het systeem is het aanmaken van “Productcombinaties” zoals je in de supermarkt tegenwoordig vaak kant-en-klare salades, soepen, fruitpakketten en (gewassen en gesneden) groentencombinaties kan vinden. 

Invoerportaal organisaties groenten- fruitsector

Via het invoerportaal kunnen telers, veredelaars, importeurs, telersverenigingen etc. etc. een account aanmaken en hun producten invoeren zodat deze terug te vinden zijn via de diverse bovengenoemde codes. Daarbij kunnen ze heel specifiek informatie geven wat hun product nu juist anders maakt dan andere producten van dezelfde soort. Uiteraard is er ook ruimte voor bedrijfsinformatie.

Servicelaag en koppelingen

Het systeem heeft een zeer uitgebreide database als basis. Uitgangspunt is dat alle informatie koppelbaar moet zijn en er is een servicelaag ontwikkeld om te kunnen communiceren tussen de diverse ontwikkelde systemen. Hierdoor is het in de toekomst ook mogelijk om samen te werken met andere informatie-aanbieders.

Koppeling NEVO-voedingswaardetabel (Voedingscentrum)

NEVO-online wordt uitgegeven door het RIVM en bevat de voedingswaarden van de meest belangrijke / voorkomende voedingsmiddelen. Voor veggipedia ontwikkelden we een systeem waarmee deze tabel kan worden ingelezen en gekoppeld aan de producten in Veggipedia. 

Koppeling GEPIR-Database voor GTIN-codes (GS1)

Hoewel steeds meer bedrijven zich aansluiten bij Veggipedia, zijn nog niet alle barcodes voorzien van de jusite achterliggende informatie. Om de gebruikers toch informatie te kunnen bieden over het gecheckte product hebben we een koppelingen gemaakt met de internationale GEPIR-database van GS1. Dit is verantwoordelijk voor de uitgifte van de GTIN-barcodes die je vind op de meeste verpakkingen. Zo kan de consument alsnog de verantwoordelijke organisatie achterhalen van het product.

Koppeling PLU-codes (IFPS-Global)

PLU codes zijn 4 of 5 cijfers die sinds 1990 door supermarkten worden gebruikt om afrekenen en inventariseren gemakkelijker, sneller en nauwkeuriger te maken. Van een plu code is af te leiden om wat voor soort en categorie product het gaat en nu dus ook beschikbaar binnen Veggipedia. 

Consumentenwebsite

Een deel van deze informatie is terug te vinden op de consumentenwebsite www.veggipedia.nl. De website is inmiddels al een paar jaar oud maar inhoudelijk een interessant geheel.

Android en iOS app met barcodescanner

Om het de consument nog makkelijker te maken hebben we ook een mobiele app ontwikkeld met alle Veggipedia informatie. M.b.v. de barcode scanner kan heel snel alle gekoppelde informatie opgevraagd worden incl. productinfo, herkomst, voedingswaarde en recepten.