Nieuws, Blog & Portfolio

Bekijk ons werk, laatste nieuws en weetjes

Weten wat je bezoekers doen; Inzetten van Hotjar

Weten wat je bezoekers doen; Inzetten van Hotjar

Je ziet het aantal bezoekers in je Google Analytics voorbij komen en ziet alle statistische informatie. Maar toch is er continue die vraag: "wat doen mijn bezoekers nou exact?". Hotjar neemt het scherm van de bezoeker op en toont deze video aan je inclusief muisbewegingen, touch acties en kliks.

Een filmpje van de bezoeker

Zodra Hotjar geïnstalleerd is en je het dashboard opent, zie je al snel de opnames binnenkomen. Elke opname kan bekeken worden. Bij een desktop computer zie je precies hoe de muis bewogen wordt en hoe er geklikt wordt. Zo kan je een analyse maken van waar de bezoeker moeilijkheden mee heeft.  Het is alsof je over de schouder va een bezoeker mee kan kijken. Zo kan je ook de opnames filteren op doelpagina of een pad die de bezoeker aflegt. Dit is een goedkoop en zeer effectief alternatief voor dure user testen. 

via GIPHY

Hotjar inzien per apparaat

Bij oplevering van een webapplicatie of -site wordt er meestal getest op verschillende apparaten. Toch kan er nooit overal op getest worden. In Hotjar kan er eenvoudig gefilterd worden op apparaat. Wil je weten hoe de website er uit ziet en reageert op een oude Samsung dan filter je hierop en kijk je mee met de bezoeker. Zo kan je snel kleine fouten op de website ontdekken die je bij het testen niet op hebt kunnen merken.

Andere functies; Poll, feedback en heatmaps

Naast het meekijken via filmpjes kan je ook feedback vragen door middel van een popup, polls beginnen, of een heatmap van je site genereren. Zo kun je de bezoeker vragen bij het sluiten van een pagina wat het doel van zijn bezoek was, of vraag je bezoeker of hij alles kon vinden. Al deze data bij elkaar maakt Hotjar een complete tool voor organisaties die serieus verbeteringen willen doorvoeren op hun website. Zelfs in de gratis proefperiode van 14 dagen kan je zoveel data verzamelen, dat er een significante verbetering op de website gemaakt kan worden. 

Checklist verbeteringen via Hotjar.

Door de volgende vragen te beantwoorden kunnen er al snel verbeteringen op de site worden aangebracht die conversies verhogen, of die er voor zorgen dat doelstellingen behaald worden:

 1. Is de pagina technisch in orde?
  1. Ziet de pagina er goed uit op verschillende apparaten?
  2. Zijn er foutmeldingen of lege pagina's?
  3. Doen alle interactieve elementen het, zoals drop downs, menu's, etc.
 2. Weet de bezoeker wat te doen?
  1. Klikt de bezoeker door op de juiste elementen?
  2. Gebruikt de bezoeker geen terug knop van de browser?
  3. Gaat de bezoeker niet in cirkels door de navigatie heen?
  4. Leest of consumeert de bezoeker het uiteindelijke doel van zijn zoektocht?
 3. Doet de bezoeker wat jij wilt dat deze doet?
  1. Klikt de bezoeker op de ingestelde call-to-actions?
  2. Converteert de bezoeker in een fomrulier/aankoop/download?
  3. Left de bezoeker het bedachte pad af om tot zijn doel te komen?

Hotjar de eerste 14 dagen gratis.

Hotjar gebruik je voor de eerste 14 dagen geheel gratis. Netsetters kan je helpen met het instellen van Hotjar en het bekijken van resultaten. Voor meer informatie kijk op de website van Hotjar, of neem contact met ons op.